Inozytol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, cykliczny sześciowęglowy alkohol polihydroksylowy zawierający sześć grup hydroksylowych. Bywa określany jako „witamina B8”, nie jest jednak witaminą, gdyż może być syntetyzowany przez organizm. Wszystkie izomery mają słodkawy smak.
Jest on syntetyzowany przede wszystkim w mózgu, sercu, jajnikach, częściowo też w wątrobie i nerkach. Prawdopodobnie również we wszystkich tkankach. Trafia m.in. do układu kostnego i rozrodczego. Jeśli zaś będziemy chcieli znaleźć go w jedzeniu, warto postawić np. na cytrusy, produkty pełnoziarniste, czy też nasiona.
Należy jednak pamiętać, iż nasz organizm potrzebuje enzymu zwanego fytazą, aby móc skutecznie wykorzystać mio-inozytol, który pochodzi z pożywienia. Gdy zatem występują jakieś nieprawidłowości w układzie pokarmowym, łatwo o niedobory.
Składniki aktywne
Na 100g
Na porcję
Mio-inozytol
100 g
500 mg
Składniki: Mio-inozytol.
Porcję 0,5 g (1/2 miarki) wymieszać w 100-150 ml wody lub soku. Spożywać raz dziennie.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.
Zdjęcie produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu. Związane jest to z coraz częstszymi zmianami wzorów przez producentów. Podobnie może być ze smakiem. Smak odżywki na zdjęciu nie jest tożsamy ze smakiem zakupionej odżywki.