Trec Creatine fc 200 mesh 400 kaps.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Trec
  • szt.
  • 64,00 zł

Produkt wysyłamy w ciągu 24h.

Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.

Produkt objęty jest roczną gwarancją.

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

1. Co to jest kreatyna?

Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w kulturystyce. Jest substancją podobną do białek, zbudowaną z trzech aminokwasów: metioniny, argininy oraz glicyny. Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w komórkach mięśniowych, a jej rola sprowadza się do wytwarzania i przenoszenia adenozynotrójfosforanu (ATP) tzw. głównej cząsteczki odpowiedzialnej za produkcję energii.

2. Jak działa i co można osiągnąć stosując kreatynę?

Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej \"napompowane\" - jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. Zwiększona objętość komórki wywołuje napięcie wewnątrzkomórkowe, a organizm odbiera to jako sygnał anaboliczny - tym samym pobudza mięśnie do przyrostu masy oraz siły. Efekt stosowania kreatyny to natychmiastowa poprawa wydolności organizmu, dzięki której dłuższe, intensywniejsze treningi przyśpieszają budowanie mięśni oraz przyczynią się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej. Przy pierwszym cyklu kreatynowym możesz uzyskać od 4 do 6 kg beztłuszczowej masy mięśniowej. Można to osiągnąć tylko poprzez prawidłową suplementację kreatyny.

3. Jak należy przyjmować kreatynę?

Najczęściej stosowane sposoby przyjmowania kreatyny:

    I. Pierwszy sposób składa się z trzech faz:

        A. Faza nasycenia - trwa 5 dni. W tym okresie należy codziennie spożywać kreatynę w
            podzielonych dawkach po 5g każda. 1 i 2 dzień 30g -25g (6-5x5g); 3 dzień 25g-20g
            (5-4x5g.); 4 dzień 20g-15g (4-3x5g); 5 dzień 15g -10g (3-2x5g).

            Kreatynę przyjmuje się zawsze na pusty żołądek (około 15 min. przed posiłkiem),
            rozpuszczoną w wodzie najlepiej z dekstrozą.

        B. Faza podtrzymania - trwa od 5 do 7 tygodni. W dni treningowe przyjmuje się kreatynę w
            dwóch dawkach po 5g. Pierwszą porcję 30 minut przed treningiem, rozpuszczoną w
            wodzie, a drugą bezpośrednio po treningu w postaci napoju złożonego z 5g kreatyny
            rozpuszczonej w wodzie, z dodatkiem około 40g dekstrozy. Można dodać do tego 10g
            L-glutaminy lub 20g peptydu glutaminy.

            W dni bez treningu, najlepiej pierwszą dawkę kreatyny (około 3g) wypić rano bezpośrednio
            po przebudzeniu - z dekstrozą, co spowoduje szybsze odnowienie zapasów glikogenu.
            Drugą dawkę w ilości 3 g najlepiej spożyć w połowie dnia, również z dekstrozą.

        C. Faza odpoczynku - trwa od 4 do 6 tygodni. Jest to okres bez dawkowania kreatyny,
            równocześnie treningi powinny być mniej intensywne.

    II. Drugi sposób podobny jest do pierwszego, pomija się tylko fazę nasycenia. Sposób
        przyjmowania jest zatem taki jak w punkcie B i C.

 

4.Czy pożądane jest łączenie kreatyny z innymi odżywkami? Jak spowodować trwałe zmiany przy suplementacji kreatynowej?

Należy pamiętać, że kreatyna jest silnie działającym środkiem anabolicznym (pobudzającym do budowania mięśni), ale nie zawiera w sobie substancji budujących. Niezbędne jest zatem łączenie kreatyny z takimi preparatami jak białko (najlepiej serwatkowe) czy L-glutamina lub peptyd glutaminy, które są podstawowym budulcem mięśni. Bardzo dobre efekty uzyskuje się również podczas łączenia kreatyny z silnym antykatabolicznym preparatem jakim jest HMB.

5.W jaki sposób zwiększyć skuteczność działania kreatyny?

Można to osiągnąć przez:

  stosowanie kreatyny razem z cukrem dekstrozą, aby zwiększyć wydzielanie insuliny, która \"wtłacza\" kreatynę do komórek mięśniowych;    picie dużych ilości wody (do 3 litrów dziennie);    zmniejszenie spożycia tłuszczy, gdyż tłuszcz w pożywieniu utrudnia wchłanianie kreatyny;   unikanie stosowania napojów zawierających kofeinę i guaranę;   przyjmowanie odpowiedniej dawki magnezu i lecytyny, które są podstawowym źródłem organicznego fosforu;   spożywanie kreatyny na „pusty” żołądek;   dostarczenie do organizmu takich pierwiastków jak: chrom, cynk , wanad ponieważ ich niedobór wpływa niekorzystnie na magazynowanie kreatyny przez komórki mięśniowe;   prawidłowe dostarczanie antyoksydantów oraz kompleksu witamin z grupy B.

 

Wartość odżywcza w 1 kapsułce: 1 kapsułka (920mg),  Monowodzian kreatyny 790 mg

Sposób użycia:

        I Faza nasycenia: 1-2 dzień 30 kap. (6x po 5 kap.), 3 dzień 25 kap. (5x po 5 kap.), 4 dzień
                                           20 kap. (4 x po 5 kap.), 5 dzień (3 x po 5 kap.).

        II Faza podtrzymująca: trwa od 6 dnia do 42 dnia, codziennie 2 porcje 4 - 8 kap.

        W dni treningowe: pierwsza porcja 30 min. przed treningiem, druga bezpośrednio po
                                            treningu.

        W dni nietreningowe: pierwszą dawkę rano bezpośrednio po przebudzeniu, drugą w
                                                  połowie dnia.

        III Faza odpoczynku: 3 - 4 tygodnie bez suplementacji kreatyny.

Porcje kreatyny przyjmować na pusty żołądek, najlepiej z dekstrozą (30 g - 40 g ok. 3 łyżki stołowe).

 

Surowiec importowany jest z amerykańskiego laboratorium Pfanstiehl Laboratories INC.

 

SKŁADNIKI AKTYWNE: Creatine Micronized 200 mesh      
Porcja: 5 kaps.      
Ilość porcji w opakowaniu: 80      
Opakowanie: 400kaps.      
  Wartość odżywcza 100g 15 kaps. 5 kaps.
  Monohydrat Kreatyny 85,9g 11,85g 3,95g
  Składniki: monohydrat kreatyny, stearynian magnezu - substancja przeciwzbrylająca, żelatyna (A)/celuloza (B) - sprawdź numer serii.      

* % Referencyjna wartość spożycia

 

Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu. 

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. 

Produkt, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. 

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. 

Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.