FitMax® SlimDiet należy do grupy środków spożywczych stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii, w celu redukcji masy ciała, stosowany jest jako preparat zastępujący jeden posiłek w ciągu dnia. Zawiera odpowiednio zbilansowane składniki odżywcze: łatwo przyswajalny i wolny od laktozy koncentrat białka serwatkowego (WPC), wyłącznie węglowodany złożone, których powolny rozpad w organizmie zapewnia długotrwałe źródło energii.
FitMax® SlimDiet należy do grupy środków spożywczych stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii, w celu redukcji masy ciała, stosowany jest jako preparat zastępujący jeden posiłek w ciągu dnia. Zawiera odpowiednio zbilansowane składniki odżywcze: łatwo przyswajalny i wolny od laktozy koncentrat białka serwatkowego (WPC), wyłącznie węglowodany złożone, których powolny rozpad w organizmie zapewnia długotrwałe źródło energii.
Zawiera Inulinę - rozpuszczalny błonnik pokarmowy.
Wiążąc duże ilości wody zwiększa ilość tresci pokarmowej obnizajac jednoczenie jej kalorycznosc. Wypełnia uklad pokarmowy tak, jak by byl obfitym wysokokalorycznym posilkiem. Powstaje dzieki temu uczucie sytosci, które jest rejestrowane przez osrodek glodu w mozgu. Ten falszywy alarm pozwala eliminowac wroga odchudzajacych sie – „wilczy” glod, powodowany niskokaloryczna dieta, niezbedna dla skutecznego pozbycia nadwagi. Indeks glikemiczny wynosi 14 a kalorycznosc 1,6 kcal/g co znaczy, ze bez problemow moga ja spozywac zarowno osoby odchudzajace sie jak i chore na cukrzyce. Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem. Oznacza to ze stanowi doskonala pozywke dla flory bakteryjnej ukladu pokarmowego. Bakterie te sa niezbedne do prawidlowego funkcjonowania calego organizmu, nie bez powodu okresla sie mianem probiotykow (z greki - „wspierajacych zycie”). W licznie prowadzonych badaniach na temat roli trawiennej inuliny wykazano, ze jej obecnosc spowalnia proces trawienia i wchlaniania pokarmow powodujac tym samym ciagle uczucie sytosci.
Chrom jest obecny w centrach aktywnych wielu enzymów i jest niezbędnym do życia mikroelementem. Ułatwia przenikanie glukozy z krwi do komórek. Zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, hormon regulujący prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Współdziała z tym hormonem w syntezie białek. Zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju miażdżycy, ponieważ obniża stężenie całkowitego cholesterolu i jego frakcji LDL (tzw. „zły cholesterol”), a zwiększa ilość HDL (tzw. „dobry cholesterol”).
Chrom skutecznie łagodzi objawy hipoglikemii (niedocukrzenia) czyli spadku stężenia glukozy we krwi, któremu, oprócz innych objawów, towarzyszą m.in. napady wilczego głodu. Hipoglikemia dotyka nie tylko osoby chore np. na cukrzycę ale także zdrowe na wskutek chociażby głodzenia się lub diety niskowęglowodanowej. Zażywanie chromu skutecznie reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu znikają napady niepohamowanego głodu, chęć podjadania między posiłkami, a u niektórych osób całkowicie niknie ochota na słodycze. Jest to istotne zwłaszcza przy obecnym modelu żywienia, gdy większość pokarmów jest wysoko przetworzona, a więc uboga w ten pierwiastek.
Zażywanie chromu w połączeniu z wysiłkiem fizycznym pomaga także w zwalczaniu nagromadzonego tłuszczu, ponieważ reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu.
Chrom poprawia pobór składników odżywczych przez tkankę mięśniową niezależnie od działania insuliny czyli odbiera tkance tłuszczowej możliwość magazynowania ich. W efekcie dochodzi do poprawienia sprawności mięśni, a w tkance tłuszczowej do redukcji tłuszczu zapasowego.
L-karnityna wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie oraz zapobiega odkładaniu się nowych zapasów tłuszczu; zwiększa zdolność wysiłkową organizmu; zapobiega gromadzeniu się kwasu mlekowego w mięśniach, co zwiększa odporność organizmu na zmęczenie i stres oraz ułatwia odnowę biologiczną.