Ostrovit Vitargo + Elektrolity | 1000g

  • Bogactwo węglowodanów - jedna porcja suplementu diety dostarcza do organizmu 65 g węglowodanów w postaci skrobi Vitargo.
  • Źródło cennych elektrolitów - porcja odżywki zawiera 300 mg potasu, 150 mg magnezu, 240 mg wapnia, a także 220 mg sodu i 330 mg chlorku.
  • Pyszny wariant smakowy - preparat o smaku słodkiego kiwi.
  • 1 porcja = 6 miarek = 75 g.
  • Wydajność - opakowanie produktu zawiera 13 porcji preparatu.
  • Wygodna forma - preparat dostępny w postaci proszku zapewnia bezproblemową podaż suplementu diety - wystarczy porcję produktu wymieszać z wodą i gotowe!
  • 78,90 zł
  • szt.

Produkt wysyłamy w ciągu 24h.

Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.

Produkt objęty jest roczną gwarancją.

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

OstroVit Vitargo + Elektrolity to wysokiej jakości suplement diety, który zawiera skrobię Vitargo, a także cenne elektrolity, takie jak potas, magnez, wapń, sód i chlorek. To preparat dostępny w wygodnej w użyciu formie proszku, o smaku kiwi. To odżywka stworzona z myślą o sportowcach i osobach aktywnych fizycznie, którym zależy na uzupełnieniu diety w wartościowe składniki.

OstroVit Vitargo + Elektrolity - źródło cennych składników

Skrobia - związek zaliczany do węglowodanów złożonych, polisacharyd, który stanowi składnik zapasowy roślin. Skrobia to wielocukier, który można znaleźć m.in. w ziarnach zbóż, suchych nasionach roślin strączkowych, a także innych bulwach i korzeniach. Skrobia Vitargo stanowi natomiast rodzaj węglowodanów pozyskiwanych ze skrobi, które wyróżniają się dużą masą cząsteczkową i niską osmolalnością, co sprawia, że Vitargo w ekspresowym tempie przedostaje się z żołądka do krwioobiegu, gdzie związek wykorzystywany jest jako źródło łatwo przyswajalnej energii.

Potas - składnik mineralny, który stanowi najliczniej występujący kation wewnątrzkomórkowy. Potas można znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych - źródłem związku są m.in. suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, warzywa, takie jak szpinak, ziemniaki i dynia, czy owoce, m.in. awokado, banany i morele.

Magnez - składnik mineralny, który zaliczany jest do makroelementów. W ustroju człowieka magazynowany jest głównie w kościach i mięśniach. Za żywieniowe źródła magnezu uznaje się zbożowe produkty pełnoziarniste, a także nasiona i orzechy.

Wapń - składnik mineralny, który zaliczany jest do makroelementów, ponieważ występuje w ludzkim organizmie w znacznej ilości. Substancję znaleźć można również w żywności - za źródło wapnia uznaje się przede wszystkim mleko i produkty mleczne, a także składniki, takie jak pestki słonecznika, nasiona sezamu, jarmuż, orzechy czy tofu.

Sód - składnik mineralny, będący kationem zewnątrzkomórkowym, który magazynowany jest w ludzkim organizmie przede wszystkim w płynach zewnątrzkomórkowych i kościach. Sód najczęściej dostarczany jest do ustroju wraz z solą kuchenną i produktami zawierającymi ten składnik, m.in. wędlinami czy pieczywem.

Chlorek - składnik mineralny, który stanowi główny anion przestrzeni pozakomórkowej. Źródłem chloru jest sól kuchenna i produkty zawierające znaczne ilości tego związku, jednak substancja występuje również w produktach, takich jak np. kiełki pszenicy czy wątroba cielęca.

Właściwości składników zawartych w OstroVit Vitargo + Elektrolity

Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także wspiera właściwą pracę mięśni. Dodatkowo pierwiastek wspomaga zachowanie optymalnego ciśnienia krwi.

Wapń przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w zachowaniu optymalnego przekaźnictwa nerwowego, a także przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Co więcej, składnik mineralny wspiera właściwe funkcjonowanie mięśni i enzymów trawiennych oraz bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek, a dodatkowo jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów i kości.

Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a dodatkowo pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Składnik wspiera właściwe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. To związek, który odgrywa rolę w procesie podziału komórek, a także wspiera optymalną syntezę białka.

Wartość odżywcza Na porcję % RWS* Na 100 g
Wartość energetyczna 1103 kJ / 260 kcal - 1471 kJ / 346 kcal
Tłuszcz: 0 g - 0.1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g - 0 g
Węglowodany: 65 g - 86 g
- w tym cukry 0 g - 0 g
Białko 0.2 g - 0.3 g
Sól 0.49 g - 0.65 g
ELEKTROLITY Na porcję % RWS* Na 100 g
Potas 300 mg 15% 400 mg
Magnez 150 mg 40% 200 mg
Wapń 240 mg 30% 320 mg
Sód 220 mg - 293.3 mg
Chlorek 330 mg 41% 440 mg

*RWS - Referencyjna wartość spożycia

Składniki: Skrobia VITARGO®, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (1); koncentrat soku z buraka w proszku (2), barwniki: karoteny (3), karmel amoniakalny (4), koncentrat czarnej marchwi (5); sole magnezowe kwasu cytrynowego (magnez), cytrynian potasu (potas), węglan wapnia (wapń), chlorek sodu (sód, chlorek), aromat, substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K.

W zależności od smaku produktu symbol (1-5) użytego składnika znajduje się w pobliżu daty minimalnej trwałości.

Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, skorupiaki, ryby.

Porcję 75 g (6 miarek) mieszać przez 1–2 minuty z 200 ml wody, aż do całkowitego rozpuszczenia używając do tego szejkera. Następnie dopełnić wodą do objętości 700 ml. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Stosować 2 porcje dziennie, najlepiej w trakcie i bezpośrednio po treningu.

Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie powinien być stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące.

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w temperaturze 15-25°C, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.